Waarom autoverlichting belangrijk is

De verlichting bij een auto is zeker niet een optionele luxe. Waar sommige bestuurders bijzonder goed kunnen rijden zal het in het donker toch een lastig verhaal zijn. Het belangrijkste doel is om licht te geven in donkere situaties. Een ander doel is om andere bestuurders in staat te stellen om voertuigen te zien en bewust te zijn van de aanwezigheid.

Om de weg en omgeving goed te kunnen zien heb je goede koplampen nodig. Wat voor lamp past het beste bij je wensen en behoeften? De meest voorkomende lampen zijn Xenon, LED en Halogeen. We zullen in het kort de voor- en nadelen van deze lampen.

Halogeen koplampen

Halogeen lampen zijn gloeilampen. Deze lampen hebben een dunne gloeidraad en zijn gevuld met een gas en kleine hoeveelheid halogeen. Ze produceren een helder en wit licht. De halogeen lamp heeft een lange levensduur en lage vervangingskosten. Het nadeel is dat ze veel warmte en dus verspilde energie veroorzaken.

Xenon koplampenxenon h1 lamp

Xenon is een gas dat gas dat kleur- en reukloos is. Het geeft een helder en wit licht. De xenon lampen zijn efficiënter dan halogeen lampen. Ook gebruiken ze minder stroom of energie en hebben ze een langere levensduur. Het nadeel van deze lamp is dat het een soort van schittering naar andere bestuurders en omstanders geven. Meer informatie op hidxenonverlichting.nl

LED koplampen

LED staat voor ‘Light Emitting Diode’. Dit is een halfgeleider dat licht geeft als er spanning op komt te staan. Het wordt voor veel elektrische producten en dus ook koplampen gebruikt. Een LED lamp kan in veel verschillende designs geleverd worden omdat het kleine formaat het veelzijdig maakt. LED heeft niet veel energie nodig om licht te geven en is daarom erg efficiënt. Het nadeel is dat het in verhouding duur is en het meer koeling nodig heeft dan Xenon en Halogeen lampen.

Conclusie

De belangrijkste soorten koplampen zijn halogeen, xenon en LED. Alle drie hebben ze verschillende voor- en nadelen. Er is er niet één die beter is dan een ander. Het hangt af van je voorkeuren en behoeften. Halogeen koplampen kan je het beste kopen als je niet zo’n groot budget hebt. Deze lampen geven een goede prestatie tegen een relatief lagere prijs vergeleken met Xenon en LED. Xenon lampen geven de voorkeur aan bestuurders die veel waarde hechten aan heldere verlichting. Als je de prioriteit geeft aan een koplamp dat efficiënt is in zijn energieverbruik dan kan het beste LED gekocht worden. Het is dus niet zo dat de ene koplamp beter is dan de ander.