Schade claimen

Autoschade claimenAutoschade. Het is iets waar je natuurlijk liever niet tegenaan loopt maar iedere autobezitter krijgt er vroeg of laat toch wel eens mee te maken. Vanwege de kosten voor een reparatie of de gevolgen voor de verzekering zien veel mensen nog al eens af van een tijdige reparatie. Ze blijven veel te lang doorrijden met de autoschade wat als gevolg heeft dat er uiteindelijk een nog veel duurdere reparatie moet worden uitgevoerd, of zelfs erger…
Het is dus zaak dat autoschade hersteld wordt. Maar wie draait er eigenlijk op voor de kosten? Autoschade claimen bij de verzekering: is dat altijd wel verstandig? We leggen het je hier uit.

Autoschade: Wie draait er op voor de kosten?

In Nederland beschikt iedere autobezitter over minimaal een WA autoverzekering. Wanneer je bij een ander autoschade veroorzaakt, draagt jouw verzekering daarvoor de kosten. Heb je echter zelf autoschade, dan ben je daar met alleen een WA autoverzekering zelf verantwoordelijk voor. Alleen met een beperkte of volledige cascodekking kun je ook de eigen autoschade bij je verzekering claimen.

Autoschade: claimen of niet claimen?

Wanneer het gaat om autoschade aan je eigen wagen, dan heb je een aantal keuzes. Is de schade door een ander veroorzaakt, dan kun je de kosten voor reparatie via diens verzekering claimen. Heb je zelf de autoschade veroorzaakt, of is deze bijvoorbeeld het gevolg van brand of diefstal, dan verschilt het per verzekering wat je precies kúnt claimen.

Het is belangrijk dat je je realiseert dat ook al kún je de autoschade bij je verzekering claimen, dat niet betekent dat je hiermee ook het voordeligst uit bent. Soms is het verstandiger om de kosten voor een reparatie zelf te betalen. Als je autoschade gaat claimen, kan dit namelijk gevolgen hebben voor je uiteindelijke premie. Ben dus voorzichtig voordat je de kosten voor een reparatie gaat claimen bij je verzekering en bedenk eerst goed wat op de langere termijn de kosten zullen zijn.