auto

Scooter rijden of direct rijles?

Een scooter aanschaffen kan al snel erg duur worden. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een tweedehands scooter te kopen. Dit kan aanzienlijk schelen in de aanschafprijs. Maar let wel op; de kosten die hierna komen zijn over het algemeen voor iedereen even duur. Te denken aan bijvoorbeeld de wegenbelasting en de scooterverzekering.
Ben je op zoek naar een goedkope scooterverzekering? Het kan best lastig zijn om een geschikte scooterverzekering te vinden die direct bij jou past. Belangrijke variabelen zijn bijvoorbeeld, je leeftijd, eerder opgebouwde schadevrije jaren en de prijs van een scooter (indien je all-risk verzekert wil zijn).
Online zijn er veel tools te vinden waarbij je het kenteken van jouw scooter kunt invoeren, in combinatie met de schadevrije jaren en geboortedatum om vervolgens een voorstel te krijgen van de verschillende verzekeringsmaatschappijen die de mogelijkheid bieden om een scooter te verzekeren.
Tegenwoordig wordt er bij de verschillende verzekeringspartijen ook gevraagd of jij ‘de jongste bestuurder’ bent van het voertuig. De reden hiervan is dat ouders vaak de scooterverzekering op hun naam zetten. Zij zijn ouder, hebben meer schadevrije jaren en zijn ook volgens de verzekeringspartijen een minder groot risico.

Autorijbewijs of scooterverzekering

Veel jongeren maken op hun zestiende levensjaar al de keuze om voor hun rijbewijs te gaan. Nu je met 16,5 jaar al mag lessen en toch relatief veel geld betaald voor de kosten van de scooter, benzine, wegenbelasting, verzekering, helm etc, zijn er 46% minder jongeren die gebruik maken van de mogelijkheid om hun scooterbewijs te halen. Dit betreft jongeren die bij aangeven dat zij wel voor hun scooterrijbewijs waren gegaan als het autorijlessen pas vanaf 18 jaar was ingegaan.
Uiteraard heeft het hebben van een scooter ook zijn voordelen. In de meeste gevallen mag je namelijk het aan ‘schadevrije jaren’ op de scooter meenemen op het moment dat je een autoverzekering afsluit. Dit komt, omdat het verzekeren van een scooter verzekeren wordt gezien als het verzekeren . Hierdoor ben je verhoudingsgewijs goedkoper uit voor een scooterverzekering in de eerste jaar en stap je hoger in (met schadevrije jaren) bij een autoverzekering waardoor hier meer procentuele korting te behalen is. Een scooterverzekering is natuurlijk in verhouding veel goedkoper.

Conclusie

Veel jongeren twijfelen op dit moment tussen de aanschaf van een scooter of het vroegtijdig behalen van een rijbewijs. Let wel op, bij het vroeg halen van een rijbewijs moet je de eerste periode onder begeleiding rijden. Met je scooter kun je gewoon de straat op. Beide keuzes hebben voor- en nadelen.

This entry was posted in auto by .