Schade met de aanhanger, wat nu?

Veel mensen rijden wel eens met een aanhanger achter de auto. Voor sommigen als onderdeel van hun werk, anderen doen het bijvoorbeeld wanneer ze verhuizen. In dit laatste geval gaat het vaak om mensen die niet vaak met een aanhanger rijden. Rijden met een aanhanger is een stuk anders dan rijden met een auto zonder aanhanger. Vanzelfsprekend is het geheel van de auto en aanhanger een stuk langer. Dit betekent dat bochten ruimer genomen moeten worden en je iets meer ruimte nodig hebt in straten om te manoeuvreren. Met name bij ongeoefende bestuurders kan het nog wel eens misgaan wanneer ingeschat moet worden hoe er ingestuurd moet worden. Die kan schade aan voertuigen of eigendom van anderen tot gevolg hebben. Maar wat moet er eigenlijk gebeuren bij schade veroorzaakt door een aanhanger?

Schade verzekerd met aanhanger?

Iedere auto is verplicht verzekerd onder de Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering (WA-verzekering). Dit kan basis zijn, maar ook casco of volledig casco (vaak ook allriskverzekering genoemd). Veroorzaak je schade met een aanhanger, dan ben je volledig verzekerd onder de standaard WA-verzekering. In principe kun je dus met een gerust hart op pad gaan met de aanhanger.

Ontstaat er ook schade aan de aanhanger zelf, dan ben je hier niet altijd voor verzekerd. Schade aan het eigen voertuig (en de aanhanger) is alleen verzekerd onder de casco of volledig cascoverzekering. Voorwaarden wanneer er uitgekeerd wordt verschillen per verzekeraar. Ga je een aanhanger huren, dan is het belangrijk om vooraf te checken hoe het zit met de verzekeraar. Ben je alleen basis verzekerd, dan kan er soms ook via de verhuurder een verzekering worden afgesloten tegen schade aan de aanhanger. Dit is sterk aan te raden, omdat schade snel hoog in de kosten kan lopen. Zelfs een kleine deuk kost doorgaans al relatief veel.

Zware aanhangers, trailers

Voor erg zware aanhangers of trailers, boven de 750 kilogram, is een eigen kenteken vereist. Soms heeft dit ook gevolgen voor de verzekering en is het nodig om een speciale verzekering af te sluiten. Rijden met een dermate zware aanhanger of trailer is niet aan te raden voor beginners.

Bij veel verzekeraars kan naast de standaard autoverzekering (WA-verzekering), ook een speciale aanhangerverzekering worden afgesloten. Ga altijd na of dit nodig is voordat je de weg opgaat met een aanhanger.

This entry was posted in auto by .